Actie Normaal Academisch Peil

Nederlandse universiteiten behoren tot de wereldtop. Daar plukt de hele samenleving de vruchten van. Het maakt onze economie competitief en innovatief. Onze universiteiten leiden de mensen op die we nodig hebben voor de uitdagingen van deze tijd.

Helaas staan onze universiteiten door structurele onderfinanciering onder druk. Al jaren neemt het aantal studenten toe, en de financiering per student af. Er is daardoor te weinig tijd en geld om goed onderzoek te doen of goed onderwijs te geven, laat staan allebei.

Studenten krijgen niet meer het onderwijs dat ze verdienen, en het water staat onze wetenschappers nu tot aan de lippen. Het is hoog tijd dat dit wordt opgelost. Tijd om te werken aan een Normaal Academisch Peil waar de studenten van vandaag goed worden opgeleid om de uitdagingen van morgen aan te pakken.

Daarom hebben de studenten, bestuurders en medewerkers van alle 14 universiteiten op dinsdag 6 april de noodklok geluid. Ze roepen het nieuwe kabinet op structureel 1,1 miljard te investeren. Alleen met deze investering krijgen we het wetenschappelijk onderwijs in Nederland weer op Normaal Academisch Peil. Ook een normaal peil voor onderzoek en onderwijs op het gebied van actieve mobiliteit (fietsen en lopen), zouden we daar vanuit de Fietscommunity aan willen toevoegen.

Download hier het manifest van Normaal Academisch Peil