Fietsapp AllRide helpt scholieren veilig op weg naar school

© David Legreve - Leerlingen van de Sint-Jozef Coloma basisschool tonen de slimme fietslamp

In België hebben Bouwbedrijf BAM, het AE en de stad Mechelen een nieuwe app gelanceerd. De app genaamd AllRide moet ervoor zorgen dat scholieren meer gaan fietsen en ze tegelijkertijd helpen om de veiligste routes van en naar school kiezen. De leerlingen van de Sint-Jozef Coloma basisschool zullen de app de komende tijd uitproberen. Voor de stad Mechelen geeft de app zowel inzicht welke fietsroutes populair zijn voor kinderen en is het een belangrijke vorm van feedback door de gebruikers. Onderstaande tekst is overgenomen van de website van de Koninklijke BAM groep.

‘Het doet ons plezier dat een Mechelse basisschool deze app als eerste in Vlaanderen mag gebruiken. Mechelen wil een slimme stad zijn en koploper in het gebruik van slimme toepassingen. Dit soort technologie kan echt een verschil maken en bijdragen aan een mentaliteitsverandering. Met de resultaten gaan we aan de slag om ons fietswegennetwerk te analyseren en verbeteren’, aldus schepen van Onderwijs en Slimme Stad Marina De Bie.

‘In Mechelen hebben we de ambitie om dé fietsstad van Vlaanderen te worden. Dan is het zonder twijfel cruciaal om het gebruik van de fiets maximaal te stimuleren bij kinderen en jongeren. AllRide is een mooi project om voor kinderen het fietsen van en naar school aantrekkelijker te maken’, aldus mobiliteitsschepen Alexander Vandersmissen.

Punten verzamelen

De afgelegde fietsroutes worden live via een slimme fietslamp en/of een app in kaart gebracht. Deze gegevens worden verzameld via een platform waarin scholieren feedback kunnen geven, inzicht krijgen in veilige routes en zicht hebben op de door hun afgelegde routes en verzamelde punten.

‘Om het aantrekkelijk te maken voor jongeren worden de lampjes gekoppeld aan een online spelplatform. Daar krijgen ze punten als ze fietsen, als ze dat veilig doen en ook nog eens als ze feedback geven over de veiligheid van de gebruikte route. De kinderen kunnen met de punten toegang krijgen tot extra niveaus in het spel en zo meer beloningen winnen, op individueel en klasniveau. En dankzij hun feedback, kunnen wij alternatieve, veiligere routes voorstellen’, zegt Hans Robben, Innovation Manager bij AE nv.

‘De gegevens kunnen dan ook gebruikt worden om de mobiliteitssituatie te verbeteren, bijvoorbeeld door de veiligste routes beter aan te duiden en jongeren aan te sporen om die te gebruiken. Onze ultieme droom is dat de gebruikers worden geconnecteerd met de infrastructuur zodat die dynamisch aangestuurd kan worden op specifieke plekken en tijdstippen. Stel je voor: je kinderen fietsen naar school, de infrastructuur herkent de fietsers en op hun pad schieten de lichten op groen en in de directe schoolomgeving wordt het autoverkeer afgescheiden dankzij de dynamische infrastructuur. Kinderen en hun ouders kunnen efficiënt, gezond en met een gerust gemoed naar school’, aldus Jan Buyle, Chief Innovation Officer bij BAM Belgium.

Pilootproject

Het pilootproject loopt van 13 mei 2019 tot 21 juni 2019 in Sint-Jozef Coloma in Mechelen en van 15 mei 2019 tot 14 juni 2019 op het Sint Franciscus-Xaveriusinstituut in Brugge. De app-ontwikkelaars zullen de gegevens – die overigens volledig anoniem opgeslagen worden – nadien verwerken en eventuele verbeteringen aan het systeem toevoegen.

De ambitie van de app-ontwikkelaars is dat de scholieren meer, gezonder en veiliger kunnen fietsen op basis van de feedback die ze geven. Steden krijgen op hun beurt inzichten in de fietsveiligheid en advies over alternatieven. Op termijn kunnen ze een verduurzaming van de mobiliteit bereiken, dankzij onder andere minder verkeersdruk en minder CO2-uitstoot.

Dit project wordt gesteund door Mechelen Kinderstad, Decathlon en KBC.