Van Fietsstad 2016 naar Fietshoofdstad Amsterdam

Bron: https://www.iamsterdam.com/nl/uit-in-amsterdam/zien-en-doen/attracties-en-bezienswaardigheden/top-10-dingen-om-te-doen-als-het-regent
Blog van Suzanne Bleijenberg, 13-07-2016

Zelfs voor een ervaren fietser (lees: Nederlander) is Amsterdam een struikelblok. Ik ben net verhuisd van Nijmegen, Fietsstad 2016, naar de Fietshoofdstad van de wereld. Sinds kort is de fiets me gaan intrigeren. Dit door zowel mijn werkzaamheden rondom de Fietscommunity, als dat het nummer 1 vervoersmiddel is in Amsterdam. De ‘Fietsspelregels’ zijn in Amsterdam wel wat anders dan ik was gewend in Nijmegen. Niet alleen is Amsterdam groter, drukker en wordt er agressiever gefietst, er is ook een modaliteit bij gekomen, de tram. Hoe vaak ik al ben gewaarschuwd voor de tramrails.. Wachten is opdat het een keer fout gaat.

Het parkeren van je fiets. Hij moet ergens aan vast gezet worden, maar in de binnenstad staan zowel alle rekken, hekken en palen structureel vol, dus dat is creatief proppen geblazen. Instructies voor het  vastzetten van je fiets: 1) koop een sterker (en duurder) slot, het liefst 2 (die ik had voldeed niet), en 2) vergeet vooral niet je voorwiel vast te zetten, anders ben je die kwijt. Waarom wist ik dat nog niet?

De weg vinden in Amsterdam. Ik ben zo blij dat de techniek zover is en we navigatie op onze telefoon hebben! Al is dit niet zonder risico’s natuurlijk. Ik volg braaf bevelen op van de stem in mijn oren en kom zo op mijn bestemming. Ideaal in een nieuw stad, helemaal als je een richtingsgevoel hebt van een goudvis. Mijn enige zorg: een lege batterij. Met twijfelachtige trots kan ik vertellen dat ik Station Zuid inmiddels op eigen kracht kan vinden!

Samen gaan we met de Fietscommunity fietsen nog makkelijker, aantrekkelijker en veiliger maken. Ook in Amsterdam!

Be the first to comment

Leave a Reply